Recept

Italské risotto s dýní

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 54787
Kategorie: Rizota

Ingredience

1 ks Cibule
70 g Máslo čerstvé
50 g Morek
0,3 kávová lžička Muškátový oříšek
0,3 kávová lžička Pepř černý mletý
150 g Rýže carnaroli
0,5 kávová lžička Sůl
50 g Sýr Parmezán
2 dl Víno bílé
1 l Vývar zeleninový
Dušená dýně
300 g Dýně
3 špetka Pepř citronový
0,5 kávová lžička Sůl
0,5 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

32% Kalorie 628 kcal
Kilojoule 2 626kJ
8% Sacharidy 28 g
46% Tuky 35 g
81% Sodík 2 g
21% Bílkoviny 12 g

Italské risotto s dýní postup přípravy receptu:

1

Rýži (nejlépe Carnaroli, Arborio nebo Volano) dobře promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.

2

Očistíme malou cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Dýni omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Oloupanou dýni nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme ji do hrnce s 1 dl vody, 0,5 lžičkou soli a pod poklicí ji dusíme 10–15 minut doměkka. Podušenou ochutíme citrónovým pepřem.

3

V pánvi rozehřejeme 50 g másla s hovězím morkem. Přidáme cibuli a zpěníme ji. Když cibule začne sklovatět, přisypeme rýži. Za stálého míchání rýži restujeme, necháme zesklovatět a když je průhledná, přilijeme víno a za stálého míchání povaříme. Zakryjeme poklicí a při mírné teplotě rýži dusíme 15 minut.

4

Poté přilijeme tolik zeleninového vývaru, kolik ho rýže vstřebá. Přidáme sůl a pepř. Vývar budeme přilévat postupně a za stálého míchání vždy, jakmile je rýže suchá. Rýže musí být zalitá. Rýži vaříme 20–25 minut a celou dobu rýži promícháváme. Krátce před dovařením přimícháme do rýže rozvařenou dýni, muškátový oříšek, nastrouhaný parmezán a 20 g másla. Rýže by měla být uvařená na skus, ale musí mít krémovitou konzistenci.

Poznámka

Takto uvařená rýže se podává k italské specialitě ossobuco.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept