Celerovo-smetanová kaše s tymiánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celerovo-smetanová kaše s tymiánem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54802 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
400 g | Celer bulvový |
70 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej z vlašských ořechů |
3 špetka | Pepř bílý |
4,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1 dl | Víno bílé |
1 dl | Vývar zeleninový |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 145,2mg |
Draslík | 317,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Pepř bílý, Tymián čerstvý, Víno bílé, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej z vlašských ořechů, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celerovo-smetanová kaše s tymiánem postup přípravy receptu:
1 | Očištěný a omytý celer pokrájíme na nudličky. V hlubší pánvi si rozpáleném másle (50 g) s olejem celer orestujeme dozlatova spolu s drobnými lístky tymiánu, dáme pozor, aby se nám nezačal celer připalovat, restujeme asi 2 minuty. Poté přilijeme 1 dl zeleninového vývaru a pod poklicí celer dusíme 5–7 minut. Pak přilijeme 1 dl bílého vína a vaříme do doby, až se nám víno odpaří. |
2 | Přilijeme 2,5–3 dl smetany a celer pomalu dovaříme (asi 5 minut) doměkka. Jakmile je celer měkký, směs vyklopíme do mísy a tyčovým mixérem ji rozmixujeme dohladka. Přidáme ještě 20 g másla, 1 dl smetany a elektrickým šlehačem vyšleháme na kaši (pyré), kterou dochutíme solí (0,5–1 lžička) a citrónovým pepřem. Kaši podáváme hned teplou jako přílohu. |