Chateaubriand – pravé svíčkové řezy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chateaubriand – pravé svíčkové řezy
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54803 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
500 g | Hovězí svíčková |
50 g | Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
2 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 90,0mg |
Draslík | 633,0mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hovězí svíčková, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Chateaubriand – pravé svíčkové řezy postup přípravy receptu:
1 | Omytý špalíček pravé hovězí svíčkové bez blan osušíme, potřeme ho extra olivovým olejem (2 lžíce), poté celý špalíček posypeme silně solí (1,5 až 2 lžičky), čerstvě pomletým černým pepřem a maso necháme 15 minut odpočinout. |
2 | Rozpálíme si troubu na 250 °C. Připravíme si očištěné 4 stroužky česneku, ale neloupeme je. 2 snítky tymiánu omyjeme a osušíme. V teflonové pánvi rozehřejeme na správnou vysokou teplotu 3–4 lžíce extra olivového oleje. Na něm orestujeme špalíček svíčkové z každé strany po 1,5–2 minutách. Záleží na velikosti špalíčku. Celkem restujeme 6–8 minut. Přibližně 2–3 minuty před koncem restování přidáme máslo, stroužky česneku a natrhané snítky tymiánu a vše restujeme společně. Poté pánev se svíčkovou vložíme do rozpálené trouby. Budeme péct 20 minut, během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme ho. |
3 | Po upečení špalíček svíčkové vyjmeme a položíme ho na obrácenou lžíci, kterou jsme položili na vyhřátý servírovací talíř. To z toho důvodu, aby špalíček svíčkové mohl volně odpočívat částečně ve vzduchu. Takto nebude celou plochou ležet na talíři. Necháme ho odpočinout 15 minut. |
4 | Poté svíčkovou nakrájíme přes vlákno na úhledné plátky, které servírujeme tak, že k nim lžicí přidáme trošku výpeku. |
Poznámka
Chateaubriand – pravé svíčkové řezy – pečeme v troubě podle toho, jak chceme mít řezy propečené. Po rozkrojení má maso uprostřed krásnou růžovou barvu a je příjemně šťavnaté. Délka pečení 15 minut je pro krvavější propečení. 20 minut pro střední, klasické propečení a 23 minut pro celkové propečení. Svíčkové řezy podáváme s různými omáčkami. Např. vínová nebo račí aj. Jako přílohu podáváme opékané nové brambory, restovanou zeleninu podle chuti nebo křupavou bagetu.