Recept

Ráčková omáčka s bylinkami

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 54804
Kategorie: Maso

Ingredience

Vaření ráčci
1 kávová lžička Kmín celý
1 ks Mrkev kořen
1 ks Petržel kořen
1,4 kg Rak říční
1 polévková lžíce Sůl
1 dl Víno bílé
3 l Voda pitná
Omáčka
1 dl Bujón zeleninový
2 stroužek Česnek
5 cl Koňak
50 g Máslo čerstvé
0,5 dl Olej olivový extra panenský
3 špetka Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Petržel - nať
1 ks Pomeranče
1 polévková lžíce Protlak rajčatový
100 g Rajčata
1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
100 g Šalotka
1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
1 dl Sherry brandy
5 cl Smetana 33% (šlehačka)
3 špetka Sůl mořská
1 polévková lžíce Tymián čerstvý

Nutriční hodnoty jedné porce

37% Kalorie 728 kcal
Kilojoule 3 046kJ
8% Sacharidy 29 g
157% Tuky 118 g
46% Sodík 925 mg
107% Bílkoviny 60 g

Ráčková omáčka s bylinkami postup přípravy receptu:

1

Petržel s mrkví očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. Živé říční ráčky důkladně kartáčkem očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Do většího hrnce nalijeme 2,5–3 litry vody a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou zeleninu, sůl, kmín a vaříme 5–8 minut, poté přilijeme 1 dl bílého vína. Jakmile voda s vínem začne znovu vřít, opatrně ráčky vhazujeme do vroucí vody. Tím je hned usmrtíme. Hrnec s vodou ráčky vložíme do hrnce. Ráčky vaříme 15–20 minut. Uvaření jsou krásně červení. Ráčky vybereme sítem z vody a necháme vychladnout. 4 malé ráčky si odložíme na ozdobu. Z ostatních vybereme maso z klepet a ze skeletu.

2

Očistíme šalotky a drobně je pokrájíme. Z dobře omytého a osušeného pomeranče jemně nastrouháme kůru. Petrželovou nať, šalvěj, tymián a rozmarýn omyjeme, vodu z bylinek setřepeme a bylinky svážeme nití. Očistíme si 2 stroužky česneku. 2 rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou a oloupeme je. Z rajčat odstraníme semínka a pokrájíme je na kostičky.

3

V pánvi si rozpálíme máslo s olejem a maso z ráčků restujeme asi 2 minuty. Přidáme šalotku, prolisovaný česnek, pomerančovou kůru, rajčata, rajčatový protlak, sůl, pepř a vše restujeme další 2 minuty dozlatova. Přilijeme zeleninový bujón a brandy a pánev zakryjeme poklicí. Snížíme teplotu a velmi pomalu vaříme – táhneme 45–50 minut. Omáčku s masem prolisujeme přes síto do rendlíku. Přivedeme znovu k varu, přimícháme koňak a smetanu a odstavíme omáčku z plotny. Podle chuti ji můžeme dosolit.

4

Omáčku podáváme v malém množství k minutkám z hovězího i vepřového masa. Pokrm ozdobíme odloženými uvařenými ráčky.

Poznámka

Pro přípravu se hodí jenom říční raci, kteří byli před uvařením živí. Zabíjíme je proto raději postupně, po několika kusech. Při tomto způsobu poznáme, že byli před zabitím skutečně živí, protože v tom případě mají takto usmrcení raci ocásek stažený do oblouku, pod břišní stranu. Maso raka je právě tak dobře stravitelné jako rybí a to jako ryb netučných, protože neobsahuje ani půl procenta tuku. Ovšem na rozdíl od rybího masa vyvolává častěji reakce z přecitlivělosti, takže se nehodí pro každého. Zejména alergici, tj. lidé, kteří trpívají různými projevy přecitlivělosti, např. kopřivkou, nebo astmatem, musí být velmi opatrní. To se týká i atopiků.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept