Telecí maso na červeném víně Barolo s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí maso na červeném víně Barolo s chřestem
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 135 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54807 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
600 g | Telecí ořech |
Vínová omáčka Barolo | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer řapíkatý |
5 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
50 g | Karotka |
2,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
5 dl | Víno Barolo |
5 dl | Vývar telecí |
Dresing | |
1 polévková lžíce | Kapary |
4 polévková lžíce | Majonéza |
2 polévková lžíce | Pažitka |
3 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
Vařený chřest | |
500 g | Chřest zelený |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 139,6mg |
Draslík | 750,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,5mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Hřebíček, Karotka, Sůl, Tymián čerstvý, Majonéza, Pažitka, Pepř bílý, Sůl, Citronová šťáva, Cukr krupice, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Telecí ořech, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Vývar telecí, Kapary, Smetana 16% (pochoutková), Chřest zelený, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno Barolo nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí maso na červeném víně Barolo s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Špalíček kvalitního telecího zadního masa omyjeme, osušíme a vložíme do hrnce s vroucím telecím vývarem, červeným kvalitním vínem Barolo. Do vývaru přidáme očištěný česnek, cibule, očištěný a omytý řapíkatý celer a karotku. Doložíme bobkový list, snítku čerstvého tymiánu, hřebíček, mletý pepř a sůl. Snížíme teplotu na 85°C a maso vaříme tak, aby jen mírně probublávalo přibližně 2 hodiny. |
2 | Mezitím připravíme dresink: omytou pažitku drobně pokrájíme. Kapary v misce rozmačkáme vidličkou, přidáme majonézu Hellmanns a zakysanou smetanu. Promícháme a dochutíme pepřem a solí. Dresink před podáváním odložíme do chladničky. |
3 | Přibližně 15 minut před dovařením masa dáme do většího hrnce vařit 2 litry vody, přidáme sůl, cukr, citrónovou šťávu a lžíci másla. Zelený chřest oloupeme, odřežeme spodní tvrdé části (asi 1/3) a chřest opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme do vroucí vody a vaříme 5-6 minut do poloměkka. Poté vyjmeme a necháme okapat. |
4 | Měkké maso vyjmeme a odložíme do mísy. Uchováme teplé. Vývar zredukujeme vařením na 4-5 dl, přidáme máslo a odstavíme z plotny. |
5 | Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme sůl, cukr a citrónovou šťávu. |
6 | Pokrájené telecí maso na plátky poklademe na talíře, přelijeme je malým množstvím vínové omáčky. Chřest naaranžujeme k masu, pokapeme dresinkem a servírujeme. |
Poznámka
K telecímu masu s vínovou omáčkou podáváme polentu s parmezánem.