Recept

Telecí kýta se slezinkou s bylinkovou krustou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 170 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 130 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 54822
Kategorie: Maso

Ingredience

Vařené maso
1 ks Bobkový list
1 polévková lžíce Česnekové máslo
1 polévková lžíce Kerblík
0,5 kávová lžička Pepř černý celý
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
1 ks Pórek
1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
1 polévková lžíce Saturejka
5 cl Sherry brandy
0,5 kávová lžička Sůl
400 g Telecí kýta
1 ks Telecí slezina
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
1 l Voda pitná
5 dl Vývar zeleninový
Krusta
1 stroužek Česnek
60 g Chléb pšeničný (bílý)
1,5 polévková lžíce Hořčice Dijonská
1 polévková lžíce Kerblík
100 g Máslo čerstvé
3 špetka Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Petržel - nať
1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
2 ks Šalotka
1 polévková lžíce Saturejka
3 špetka Sůl
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
Na restované maso a rajčata
70 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Olej chilli
1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
8 ks Rajčata

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 789 kcal
Kilojoule 3 301kJ
17% Sacharidy 62 g
62% Tuky 47 g
54% Sodík 1 g
58% Bílkoviny 32 g

Telecí kýta se slezinkou s bylinkovou krustou postup přípravy receptu:

1

Telecí kýtu omyjeme, osušíme, potřeme rozpuštěným česnekovým máslem, maso z každé strany osolíme a opepříme. Poté ho zabalíme do potravinářské fólie, kterou propíchneme vidličkou na 2 místech. Telecí slezinku 2x spaříme horkou vodou. Oškrabeme vrchní část, znovu opláchneme. Bylinky (tymián, kerblík, rozmarýn a saturejku) omyjeme pod tekoucí vodou, rozdělíme na poloviny, jednu část bylinek svážeme, druhou odložíme. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar se Sherry brandy. Vložíme do něj zabalené maso, svázané bylinky, slezinku, očištěný pórek, bobkový list a celý pepř. Maso pomalu vaříme při mírnější teplotě přibližně hodinu. Slezinu vaříme jen 30 - 35 minut, vyjmeme ji vývaru tudíž mnohem dříve.

2

Zatímco vaříme maso se slezinou, připravíme bylinkovou krustu: čerstvé snítky bylinek drobně pokrájíme a dáme do misky. Šalotky očistíme, drobně pokrájíme. Bílý čerstvý chléb nastrouháme nebo prsty rozmělníme, v pánvi rozpustíme máslo, přidáme šalotku, zpěníme ji. Přimícháme bylinky, prolisovaný česnek, když šalotka začne zlátnout, přimícháme nastrouhaný chleba, pepř a podle chuti sůl. Ještě nadrobno pokrájíme petrželovou nať, přidáme ji do pánve, ale už nesmažíme. Směs promícháme, jakmile vyjmeme uvařenou slezinku, celou ji potřeme Dijonskou hořčicí, položíme na talíř a navrstvíme po celém povrchu bylinkovou krustu. Prsty ji do slezinky vtlačíme a upravíme povrch.

3

Uvařené maso vyjmeme z vývaru, rozbalíme, v pánvi na rozpáleném olivovém oleji s máslem špalíček masa orestujeme do zlatova. Každou stranu restujeme přibližně 2 minuty. Maso vyjmeme z omastku, dáme na stojánek a necháme ho 5 - 10 minut odpočinout. Do omastku přidáme chilli olej, na něm orestujeme cherry rajčátka (červená i žlutá). Telecí maso nakrájíme na plátky, které ozdobně poklademe na mísu, přidáme k němu slezinku s krustou, ozdobíme cherry rajčátky a servírujeme.

Poznámka

Servírujeme teplé.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept