Telecí pupek se špenátovým fášem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 87 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí pupek se špenátovým fášem
Celkový čas: | 87 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 47 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54857 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bránice |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
400 g | Telecí pupek (bok) |
Špenátový fáš | |
---|---|
2 krajíc | Chléb pšeničný (bílý) |
150 g | Kuřecí prsa |
2 špetka | Muškátový oříšek |
3 špetka | Pepř černý mletý |
3 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
150 g | Špenát listový čerstvý |
3 špetka | Sůl |
80 g | Šunka krůtí |
2 ks | Vejce slepičí |
Na potření plechu | |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
Šťáva na polití | |
4 stroužek | Česnek |
80 g | Máslo čerstvé |
100 g | Rajčata sušená sterilovaná |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
1 ks | Šalotka |
1 dl | Víno červené |
1 dl | Vývar telecí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 397,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,4mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Sůl, Chléb pšeničný (bílý), Muškátový oříšek, Špenát listový čerstvý, Sůl, Šunka krůtí, Vejce slepičí, Česnek, Rajčata sušená sterilovaná, Rozmarýn čerstvý, Šalotka, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bránice, Olej olivový extra panenský, Telecí pupek (bok), Kuřecí prsa, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Olej olivový extra panenský, Máslo čerstvé, Vývar telecí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí pupek se špenátovým fášem postup přípravy receptu:
1 | Telecí omytý a osušený pupek (bez blan) rozkrájíme podélně v polovině tak, že utvoříme velký plát. Maso potřeme olejem, osolíme a posypeme bílým pepřem. |
2 | Omyté čerstvé špenátové listy dáme do mixéru. Přidáme k němu nadrobno pokrájené kuřecí prsa, krůtí šunku, rozdrobený bílý chleba, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a 3 dl smetany. Vše rozmixujeme na hustou kaši - fáš. Na pečícím plechu potřeném olejem rozprostřeme vepřovou síťku - bránici. Na ni rozetřeme 1/2 fáše, na fáš opatrně položíme plát pupku, který potřeme 2/2 fáše. Maso opatrně stočíme do tvaru rolády a síťku důkladně utáhneme do požadovaného tvaru. Plech s masem vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme 30-40 minut. |
3 | Připravíme si šťávu na polití. Sušená rajčata a očištěný česnek pokrájíme nadrobno. Šalotku pokrájíme na kostičky. Rozmarýn omyjeme a drobné lístky otrháme. V pánvi zpěníme na másle šalotku s česnekem, přidáme rajčata, rozmarýn a smažíme společně asi 1-2 minuty. Přilijeme 1 dl červeného vína, 1 dl telecího fondu a směs za stálého míchání vaříme asi 3-5 minut. Přimícháme máslo a pánev s rajčatovou šťávou odtavíme z plotny. |
4 | Upečené maso nakrájíme na plátky, dáme je na talíře, polijeme je šťávou ze sušených rajčat a servírujeme. |
Poznámka
K pečenému pupku s fášem podáváme hříbkový nákyp z kuskusu.