Telecí na hříbkách - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí na hříbkách
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54869 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
200 g | Cibule |
1 dl | Hovězí vývar základní |
150 g | Hříbky čerstvé |
2 kávová lžička | Kmín celý |
0,5 dl | Olej olivový |
1,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 kávová lžička | Sůl |
650 g | Telecí kližka |
1,5 dl | Víno portské |
2 dl | Vývar telecí |
Restované houby | |
---|---|
150 g | Hříbky čerstvé |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř bílý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 133,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 1,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hovězí vývar základní, Hříbky čerstvé, Kmín celý, Sůl, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Pepř bílý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Olej olivový extra panenský, Pepř 4 barev, Víno portské, Vývar telecí, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kližka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí na hříbkách postup přípravy receptu:
1 | Telecí karabáček (libovější kližka) omyjeme a osušíme. Celý špalíček masa potřeme extra olivovým olejem, osolíme, posypeme kmínem a čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Očištěné a omyté hříbky pokrájíme na plátky. Očištěnou cibuli nakrájíme na kostičky. V zapékací míse na olivovém oleji orestujeme maso z každé strany dozlatova. Restujeme po 2 minutách z každé strany, jen aby se nám maso zatáhlo. |
2 | Vyjmeme ho a na zbytku omastku orestujeme cibuli dozlatova s 1/2 hříbků. Přilijeme červené kvalitní víno, telecí fond, promícháme a do šťávy vrátíme maso. Pekáček zakryjeme poklicí a dáme ho do předehřáté trouby na 200°C. Karabáček během pečení otáčíme a poléváme šťávou. Pečeme přibližně 1,5-2 hodiny. Během pečení můžeme dolít víno nebo vývar. |
3 | V pánvi si rozehřejeme máslo, vložíme na něj 2/2 hříbků a restujeme je dozlatova. Hříbky během restování osolíme, posypeme drceným kmínem a pepřem. Měkké maso vyjmeme, šťávu přecedíme a podle chuti přidáme sůl. Přimícháme 2/2 hříbků, které povaříme asi 3 minuty. |
4 | Maso nakrájíme na plátky, polijeme šťávou s hříbky a servírujeme. |
Poznámka
K telecímu masu na hříbkách výborně chutnají cibulové koláčky.