Recept

Plněné telecí na česneku s mangoldem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 155 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 120 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 54882

Ingredience

2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
2 kávová lžička Sůl
700 g Telecí krk
4 stroužek Česnek
Nádivka
0,5 polévková lžíce Citronová kůra
1 polévková lžíce Libeček
1,5 dl Mléko plnotučné
50 g Máslo čerstvé
3 špetka Pepř černý mletý
2 polévková lžíce Petržel - nať
0,5 kávová lžička Sůl
2 ks Vejce slepičí
4 ks Žemle tuková
K pečení masa
2 ks Cibule
0,5 dl Olej slunečnicový
2,5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
1,5 dl Voda pitná
3 stroužek Česnek
Dušený mangold
1 špetka Chilli koření mleté
1 ks Cibule
220 g Mangold
1 špetka Muškátový oříšek
50 g Máslo čerstvé
3 špetka Pepř bílý
2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
3 špetka Sůl
2 l Voda pitná
1 stroužek Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

42% Kalorie 824 kcal
Kilojoule 3 449kJ
13% Sacharidy 48 g
64% Tuky 48 g
42% Sodík 844 mg
87% Bílkoviny 49 g

Plněné telecí na česneku s mangoldem postup přípravy receptu:

1

Telecí maso z krku odblaníme, omyjeme a osušíme. Očištěný česnek utřeme se solí a promícháme ho s pepřem a olivovým olejem. Touto směsí krk potřeme tak, že prsty česnekovou směs vtlačíme do masa a necháme ho 10-15 minut odpočinout.

2

Mezitím si připravíme nádivku: Nakrájíme žemle (nebo housky) na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Omyjeme petrželku s malou snítkou libečku a bylinky drobně pokrájíme a přidáme k žemlím. Ještě doložíme rozpuštěné máslo, sůl, pepř, 2 žloutky, citronovou kůru, směs promícháme a nakonec do ní zapracujeme tuhý sníh ze 2 bílků.

3

V pekáči na plotně si rozpálíme slunečnicový olej a maso z každé strany orestujeme dozlatova (přibližně po 2-3 minutách). Nádivku navrstvíme na maso i k masu, opatrně přilijeme černé pivo, pekáč zakryjeme a dáme ho do předehřáté trouby na 200°C. Celkem maso pečeme dozlatova minimálně 1,5 hodiny. Ještě očistíme cibule s česnekem. Cibule rozkrájíme na čtvrtky, česnek pokrájíme na plátky a vše přidáme do pekáče k masu. Během pečení maso i nádivku poléváme výpekem, pokud bude třeba přilijeme do výpeku vodu asi 1,5 dl.

4

Během doby pečení si připravíme mangold: Omyjeme listy a v sítu je spaříme vařící vodou (1-2 litry) a necháme je okapat. Poté je nakrájíme na nudličky. Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme a v menším hrnci ji na rozpáleném másle zpěníme dorůžova. Přidáme mangold, pepř, sůl, rozetřený česnek, po špetce muškátový oříšek a chilli. Promícháme a pod pokličkou dusíme asi 10 minut.

5

Nakonec přimícháme na zjemnění 2 lžíce smetany, necháme přejít varem a hrnec odstavíme z plotny.

6

Maso s nádivkou rozdělíme na talíře a polijeme ho výpekem. Přidáme dušený mangold a servírujeme.

Poznámka

K masu s nádivkou podáváme opékané nové brambory nebo bramborovou kaši.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept