Plněné telecí na česneku s mangoldem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněné telecí na česneku s mangoldem
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54882 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Sůl |
700 g | Telecí krk |
Nádivka | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 polévková lžíce | Libeček |
50 g | Máslo čerstvé |
1,5 dl | Mléko plnotučné |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
4 ks | Žemle tuková |
K pečení masa | |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
2,5 dl | Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
1,5 dl | Voda pitná |
Dušený mangold | |
1 stroužek | Česnek |
1 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Cibule |
220 g | Mangold |
50 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
3 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 160,0mg |
Draslík | 420,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 142,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,0mg |
Vitamín E | 6,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 262,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Sůl, Citronová kůra, Sůl, Vejce slepičí, Česnek, Cibule, Olej slunečnicový, Voda pitná, Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Mangold, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Libeček, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Žemle tuková, Pivo tmavé 12% 4,0% obj., Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí krk nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Plněné telecí na česneku s mangoldem postup přípravy receptu:
1 | Telecí maso z krku odblaníme, omyjeme a osušíme. Očištěný česnek utřeme se solí a promícháme ho s pepřem a olivovým olejem. Touto směsí krk potřeme tak, že prsty česnekovou směs vtlačíme do masa a necháme ho 10-15 minut odpočinout. |
2 | Mezitím si připravíme nádivku: Nakrájíme žemle (nebo housky) na kostičky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Omyjeme petrželku s malou snítkou libečku a bylinky drobně pokrájíme a přidáme k žemlím. Ještě doložíme rozpuštěné máslo, sůl, pepř, 2 žloutky, citronovou kůru, směs promícháme a nakonec do ní zapracujeme tuhý sníh ze 2 bílků. |
3 | V pekáči na plotně si rozpálíme slunečnicový olej a maso z každé strany orestujeme dozlatova (přibližně po 2-3 minutách). Nádivku navrstvíme na maso i k masu, opatrně přilijeme černé pivo, pekáč zakryjeme a dáme ho do předehřáté trouby na 200°C. Celkem maso pečeme dozlatova minimálně 1,5 hodiny. Ještě očistíme cibule s česnekem. Cibule rozkrájíme na čtvrtky, česnek pokrájíme na plátky a vše přidáme do pekáče k masu. Během pečení maso i nádivku poléváme výpekem, pokud bude třeba přilijeme do výpeku vodu asi 1,5 dl. |
4 | Během doby pečení si připravíme mangold: Omyjeme listy a v sítu je spaříme vařící vodou (1-2 litry) a necháme je okapat. Poté je nakrájíme na nudličky. Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme a v menším hrnci ji na rozpáleném másle zpěníme dorůžova. Přidáme mangold, pepř, sůl, rozetřený česnek, po špetce muškátový oříšek a chilli. Promícháme a pod pokličkou dusíme asi 10 minut. |
5 | Nakonec přimícháme na zjemnění 2 lžíce smetany, necháme přejít varem a hrnec odstavíme z plotny. |
6 | Maso s nádivkou rozdělíme na talíře a polijeme ho výpekem. Přidáme dušený mangold a servírujeme. |
Poznámka
K masu s nádivkou podáváme opékané nové brambory nebo bramborovou kaši.