Telecí brzlík na černém pivu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí brzlík na černém pivu
Telecí brzlík na černém pivu
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 54913 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kávová lžička | Sůl |
320 g | Telecí brzlík |
1,2 l | Voda pitná |
Omáčka | |
---|---|
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1,5 dl | Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
1,5 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
3 špetka | Sůl |
2 cl | Víno madeira |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 206,0mg |
Draslík | 450,5mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 41,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Cibule, Cukr krupice, Šalvěj čerstvá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Telecí brzlík, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Pivo tmavé 12% 4,0% obj. mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí brzlík na černém pivu postup přípravy receptu:
1 | Telecí brzlík odblaníme, omyjeme, povaříme 5 minut v osolené vodě (0,7 dl + 1 lžička soli). Jakmile brzlík zbělá, vložíme ho ihned do studené vody (0,5 dl). Z vychladlého brzlíku odstraníme případné chrupavčité části. |
2 | Očištěnou cibuli pokrájíme na malé kostičky, snítku šalvěje omyjeme a lístky otrháme a polovinu posekáme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm osmažíme dorůžova cibuli, přidáme šalvěj, cukr a za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat. Přilijeme černé pivo, 2 cl Madeiry, povaříme asi 5 minut. Poté přidáme telecí fond, do omáčky vložíme brzlík a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut. Brzlík vyjmeme, omáčku přecedíme a dochutíme solí i pepřem. |
3 | Brzlík nakrájíme na tenké úhledné plátky, poklademe je na talíře, polijeme omáčkou, ozdobíme lístky šalvěje a servírujeme. |
Poznámka
K brzlíku podáváme obyčejnou polentu, kterou nakrájíme na kostky.