Telecí bok plněný telecími játry - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 165 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí bok plněný telecími játry
Celkový čas: | 165 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 125 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54975 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
800 g | Telecí bok |
Restovaná játra | |
---|---|
150 g | Hříbky čerstvé |
220 g | Játra telecí |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř černý mletý |
3 špetka | Sůl |
Fáš | |
80 g | Anglická slanina |
20 stroužek | Česnek |
2 krajíc | Chléb pšeničný (bílý) |
300 g | Cibule |
1 kávová lžička | Kmín celý |
2 cl | Koňak |
1 ks | Mrkev kořen |
3 dl | Olej olivový |
2 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
2 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1 ks | Vejce slepičí |
1,5 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 284,4mg |
Draslík | 729,3mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 22g |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Hříbky čerstvé, Játra telecí, Sůl, Anglická slanina, Česnek, Chléb pšeničný (bílý), Cibule, Kmín celý, Pepř bílý, Sůl, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí bok, Koňak nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí bok plněný telecími játry postup přípravy receptu:
1 | Telecí bok omyjeme, osušíme a rozkrájíme na obdélníkový plát silný asi 1.5 cm. Maso osolíme a opepříme z každé strany. |
2 | Omytá telecí játra osušíme a v pánvi na rozpáleném másle je zprudka orestujeme. Poté je osolíme a posypeme černým pepřem. |
3 | Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky. |
4 | Připravíme fáš: do mísy dáme rozdrobený bílý chleba, který zalijeme smetanou. Přidáme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu, sůl, pepř, vejce, koňak a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Plát masa potřeme rozmixovanou směsí - fášem. Ten pokryjeme hříbky, doprostřed položíme restovaná játra i s výpekem a plát bůčku zavineme do rolády. Převážeme pevně provázkem tak, aby i kraje byly dobře uzavřené. Vytvarujeme úhledný váleček, který posypeme hrubou solí, kmínem a maso položíme do pekáčku. |
5 | Očištěné cibule nakrájíme na čtvrtky, očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na větší kousky. Ze dvou paliček česneku očistíme česnek tak, že jednotlivým stroužkům necháme slupku. Omyjeme tymián a petrželovou nať, snítky svážeme nití. Zeleninu s bylinkami rozložíme k masu, přilijeme 3 dl olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby na 150°C. Pečeme dozlatova asi 1.5 -2 hodiny, maso během pečení poléváme bílým vínem. |
6 | Z upečeného masa odstraníme provázek, pokrájíme na plátky, které dáme na talíře. Ozdobíme pečenou cibulí, česnekem i mrkví a servírujeme. |
Poznámka
K pečenému boku podáváme jako vhodnou přílohu pečené malé brambůrky (pařížské).