Telecí plíce (plíčky) na víně se smrži - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí plíce (plíčky) na víně se smrži
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 55028 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
20 g | Smrže sušené |
4 dl | Voda pitná |
Vařené plíčky | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
500 g | Telecí plíce |
1,5 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Na dochucení | |
3 špetka | Pepř černý mletý |
3 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 315,4mg |
Draslík | 774,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 103,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Telecí plíce, Víno bílé, Voda pitná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smrže sušené, Mrkev kořen, Smetana 16% (pochoutková), Smetana 33% (šlehačka), Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí plíce (plíčky) na víně se smrži postup přípravy receptu:
1 | Sušené smrže dobře omyjeme a vložíme do misky se studenou vodou (4 dl). |
2 | Telecí plíce omyjeme, dáme do většího hrnce s 1,5 litrem vody, přidáme očištěnou, omytou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek), bobkový list, nové koření, celý černý pepř a 11,5 dl bílého vína. Plíce (plíčky) vaříme přibližně 90 minut. |
3 | Měkké plíčky vyjmeme, vývar přecedíme. 4 dl zachyceného vývaru vlijeme do rendlíku. Přidáme 2 dl vody ze smržů, které jsme pokrájeli na nudličky. Vše vaříme ještě 30 minut. |
4 | Do vývaru, který se zredukuje na polovinu, přimícháme sladkou i kysanou smetanu, necháme přejít varem, vložíme na plátky pokrájené plíčky a necháme prohřát. Omáčku dochutíme solí, pepřem a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. K plícím na víně podáváme nejčastěji kulaté špekové knedlíčky.