Květák s hříbkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květák s hříbkovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55061 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
200 g | Houby nakládané |
400 g | Květák |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 ml | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Víno červené |
4,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 949,0mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 101,7mg |
Vitamín E | 12,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Houby nakládané, Květák, Olej slunečnicový, Sůl, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květák s hříbkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Očištěný a omytý květák namočíme do 2 l studené, lžičkou soli osolené vody. Necháme ho namáčet 30 minut. Potom scedíme, opět opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce s 2 l vroucí vody. Povaříme doměkka, zase scedíme, necháme okapat a rozdělíme na růžičky. |
2 | V jiném kastrůlku rozpálíme olej, osmahneme na něm na tenké kolečka nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme 2 dl vody. |
3 | Dochutíme solí, pepřem, vložíme jemně nastrouhaný česnek, drobně nakrájené houby. Vše zalijeme červeným vínem a povaříme 10 minut. Těsně před dokončením vaření do omáčky vložíme kostku másla. Zamícháme a stáhneme ze sporáku. |
4 | Teplý květák rozdělíme podle porci na jednotlivé talíře. Každou porci polijeme připravenou omáčkou a jídlo podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo s čerstvým pečivem.