Zapékané brambory s listovým špenátem a smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané brambory s listovým špenátem a smetanou
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 55277 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
500 g | Brambory |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Restovaný špenát | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř bílý |
250 g | Špenát listový čerstvý |
3 špetka | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Na zalití | |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 134,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,3mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Česnek, Pepř bílý, Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané brambory s listovým špenátem a smetanou postup přípravy receptu:
1 | Oloupané a omyté brambory nakrájíme na plátky silné přibližně 3 - 5 mm. Brambory v míse promícháme se solí, dobře omytý listový špenát dáme do síta, spaříme vroucí vodou (1,5litru) a pokrájíme na širší nudličky. Oloupaný česnek krájíme na tenké plátky, v hrnci rozehřejeme máslo, na něm krátce orestujeme špenát s česnekem (3 - 4 minuty), ochutíme solí, pepřem. |
2 | Do pekáče na dno rozložíme 1/3 brambor, na ně položíme 1/2 špenátu, který pokryjeme 2/3 brambor. Na ně rozložíme zbytek špenátu a poslední vrstvu brambor. Vše zalijeme smetanou, kterou jsme ochutili solí a pepřem. Brambory pečeme v předehřáté troubě na 200 - 220°C do zlatova přibližně 45 minut, podáváme horké. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Takto připravené brambory jsou vhodné pro celiaktiky.