Bezlepkové meruňkové knedlíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bezlepkové meruňkové knedlíky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 55287 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
500 g | Meruňky |
Těsto | |
---|---|
130 g | Krupice bezlepková |
150 g | Mouka bezlepková |
0,5 kávová lžička | Sůl |
400 g | Tvaroh měkký |
1 ks | Vejce slepičí |
Na vál | |
3 polévková lžíce | Mouka bezlepková |
Na vaření | |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Na ozdobení | |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
80 g | Máslo čerstvé |
250 g | Tvaroh tvrdý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 90g |
---|---|
Cholesterol | 85,3mg |
Draslík | 343,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,5mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Meruňky, Sůl, Vejce slepičí, Sůl, Voda pitná, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice bezlepková, Mouka bezlepková, Tvaroh měkký, Mouka bezlepková, Máslo čerstvé, Tvaroh tvrdý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bezlepkové meruňkové knedlíky postup přípravy receptu:
1 | Omyté a osušené zralé meruňky vypeckujeme. Do mísy vložíme měkký tvaroh, vejce, bezlepkovou krupici, bezlepkovou mouku a sůl. Ze všech ingrediencí dobře vypracujeme těsto, které musí být vláčné. Dáme ho na pomoučený vál (poprášíme 2 - 3 lžícemi bezlepkové mouky), znovu těsto uhněteme. Utvoříme dlouhý váleček přibližně o průměru 5 cm. Nakrájíme dílky, dlouhé asi 2 cm, do každého zabalíme polovinu meruňky. Knedlíky dobře uzavřeme, aby z nich nevytekla šťáva. |
2 | Ve větším hrnci přivedeme k varu 2 - 3 litry vody s 1 lžičkou soli, knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody. Podle velikosti je vaříme 8 - 10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme sítem, necháme okapat, dáváme na talíře. Posypeme tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem, hned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Místo meruňek můžeme použít jiné čerstvé ovoce - podle chuti, podle ročního období.