Kakaovo-kávový višňový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kakaovo-kávový višňový koláč
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 55289 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na přípravu kávy | |
---|---|
30 g | Káva turecká |
1 dl | Voda pitná |
Na drobenku | |
40 g | Cukr krupice |
60 g | Cukr vanilka |
50 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na těsto | |
40 g | Cukr krupice |
40 g | Cukr moučkový |
20 g | Kakao |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
70 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka polohrubá |
40 g | Strouhanka |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na krém | |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
5 dl | Mléko polotučné |
40 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
30 ml | Rum |
300 g | Tvaroh měkký |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 139,6mg |
Draslík | 159,6mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 144,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Káva turecká, Voda pitná, Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Strouhanka, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Pudinkový prášek - vanilkový, Rum mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Kakao, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Mléko polotučné, Tvaroh měkký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kakaovo-kávový višňový koláč postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme kávu. Ve sklenici zalijeme vroucí vodou kávu, necháme vychladnout, potom scedíme. Zatím necháme stranou. |
2 | Příprava drobenky: do vhodné nádoby vsypeme cukr, vanilkový cukr, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, vanilkový lusk rozřízneme po délce na půlku, vyškrábeme vanilku, přidáme k ostatním surovinám. Přisypeme mouku, žloutek, vše dobře rukou zpracujeme na drolivou hmotu - drobenku. |
3 | Do studeného mléka v kastrůlku přisypeme cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink, necháme mírně vychladnout, vmícháme tvaroh, nakonec přidáme rum, vše dobře promícháme na hustý krém. |
4 | Změklé máslo (30 g) vložíme do misky, přisypeme cukr a utřeme do pěny. Za stálého šlehání vešleháme žloutky. Z bílku a cukru vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do směsi, nakonec postupně přisypáváme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme kakao a scezenou vychladlou kávu. Vše zlehka promícháme. Kulatou pečicí formu vymažeme zbylým máslem, posypeme strouhankou, vlijeme připravené těsto. Vložíme do trouby, pečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 15 - 20 minut. Předpečené těsto vytáhneme z trouby, narovnáme na něj připravený krém. Do krému naskládáme višně, povrch hustě posypeme drobenkou. Opět vložíme do trouby, při 180°C koláč dopékáme dalších 20 minut. |
5 | Upečený koláč vytáhneme z trouby, ve formě necháme vychladnout a vyklopíme z formy. Poté krájíme na úhledné trojúhelníky. |
Poznámka
Servírujeme studené.