Domácí bezlepková pizza - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí bezlepková pizza
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 55320 |
Kategorie: | Pizza |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Cukr moučkový |
250 g | Mouka bezlepková |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 dl | Voda pitná |
Kvásek | |
---|---|
1 špetka | Cukr krupice |
12 g | Droždí |
1 dl | Voda pitná |
Na posypání válu | |
20 g | Mouka bezlepková |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
Rajčatová směs na potření těsta | |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 kávová lžička | Oregano sušené |
4 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Na obložení | |
100 g | Olivy černé |
4 ks | Rajčata |
100 g | Šunka bezlepková |
200 g | Sýr Eidam cihla 30% |
2 ks | Sýr Hermelín (Camember, Encián) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 15,0mg |
Draslík | 170,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Sůl, Voda pitná, Cukr krupice, Droždí, Voda pitná, Oregano sušené, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Rajčata mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka bezlepková, Mouka bezlepková, Olej olivový, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Olivy černé, Šunka bezlepková, Sýr Eidam cihla 30%, Sýr Hermelín (Camember, Encián) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí bezlepková pizza postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme 250 g bezlepkové mouky. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme k němu špetku cukru a přilijeme vlažnou vodu (1 dl). Necháme vzejít kvásek. Do mouky přidáme sůl a olej. 0,5 lžičky moučkového cukru a další vodu budeme po vykynutí kvásku přilévat postupně. Přilijeme 0,5-1 dl. Poté těsto vypracujeme tak, aby bylo polořidké, ale vláčné a hladké. Poté ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi 15 minut kynout. |
2 | Vykynuté těsto si přemístíme na pomoučený vál (asi 20 g) a znovu vypracujeme. Musí být vláčné, hladké a nesmí se lepit. Těsto si rozdělíme na 2 díly. Každý díl mírně rozválíme a v rukách ho lehce vytáhneme. Předtím si ale ještě vytřeme plechy olivovým olejem (každý plech po 2 lžicích). Těsto vytáhneme na požadovaný tvar a položíme na plech. |
3 | Kozervovaná rajčata v misce rozmačkáme na kaši. Přidáme k nim olivový olej, sušené oregano, sůl, pepř a směs dobře promícháme. Bezlepkovou šunku a omytá čerstvá rajčata nakrájíme na plátky. |
4 | Vtažené těsto položíme na vymazané pečící plechy, potřeme je rajčatovou směsí, na kterou poklademe plátky šunky, na plátky pokrájený Hermelín, plátky rajčat a nakládané olivy. Vše zasypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180-200C° přibližně 20-25 minut dozlatova. Oba plechy s pizzou můžeme péct najednou, ale jen v tom případě, že máme horkovzdušnou troubu. Jinak pečeme každý plech s pizzou zvlášť. |
5 | Upečenou pizzu nakrájíme do tvaru trujúhelníků a podáváme. |