Bezlepkový kynutý knedlík - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bezlepkový kynutý knedlík
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 55374 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 špetka | Cukr krupice |
10 g | Droždí |
2 dl | Mléko polotučné |
200 g | Mouka bezlepková Jizerka |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 ks | Rohlík bezlepkový |
2,5 dl | Voda pitná |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 10,0mg |
Draslík | 130,1mg |
Vláknina | 300,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej slunečnicový, Voda pitná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka bezlepková Jizerka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rohlík bezlepkový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bezlepkový kynutý knedlík postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku Jizerka, uděláme do ni důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice se špetkou cukru. Přilijeme vlažné mléko a necháme kvásek vzejít. Mezitím nakrájíme na kostičky bezlepkový rohlík. Jakmile vzejde kvásek, mouku trošku osolíme, přidáme vejce a lžíci oleje. Těsto dobře propracujeme, zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme minimálně 30 minut kynout. |
2 | Poté těsto dáme na vál a zapracujeme do něj kostičky rohlíku. Utvoříme z něj knedlík ve tvaru válečku o průměru asi 6 cm. Zakryjeme ho a necháme znovu asi 15 minut vykynout. Mezitím si přivedeme k varu 2,5 litru vody s lžičkou soli. Knedlík vložíme do vroucí vody a pomalu ho vaříme z jedné strany 5 minut, poté knedlík ve vodě otočíme a vaříme ho dalších 5 minut. |
3 | Uvařený knedlík vyjmeme, na několika místech propíchneme vidličkou a nakrájíme na plátky, které podáváme jako přílohu. |
Poznámka
Než knedlík vyjmeme z vody, propíchneme ho uprostřed špejlí, aby jsme zjistili, jestli není knedlík uprostřed nedovařený. Pokud ano, budeme ho vařit o 1-2 minuty déle.