Jednoduchý recept

Zapékaný květák s vejcem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 55379

Ingredience

1,5 kg Květák
5 dl Mléko plnotučné
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
1 dl Olej slunečnicový
2 špetka Pepř černý mletý
150 g Sýr Parmezán
1 kávová lžička Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
3 ks Vejce slepičí
4 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

17% Kalorie 330 kcal
Kilojoule 1 383kJ
5% Sacharidy 18 g
27% Tuky 20 g
34% Sodík 677 mg
38% Bílkoviny 22 g

Zapékaný květák s vejcem postup přípravy receptu:

1

Očištěný a důkladně pod tekoucí vodou omytý květák vložíme do vhodné nádoby s osolenou vodou. Necháme ho namáčet 20 - 30 minut. Potom květák vybereme, dáme do nové, půl lžičkou soli osolené vody, kde vaříme asi 15 minut do poloměkka. Měkký opět vyjmeme z hrnce, opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat. Květák rozdělíme na růžičky, naskládáme na pekáč, který vymažeme 60 ml oleje.

2

V pánvi rozpálíme 40 g oleje, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme 4 dl mléka, dobře rozkvedláme, opět stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Stáhneme ze sporáku, omáčku dochutíme solí, pepřem, vmícháme do ní žloutky.

3

Ještě teplou omáčkou přelijeme připravený květák na pekáči, posypeme nastrouhaným sýrem.

4

Vložíme do nahřáté trouby, pečeme přibližně 20 minut. Zbylé mléko rozkvedláme z vejci, dochutíme solí. Pekáč vytáhneme z trouby a přelijeme povrch připravenou vaječnou hmotou. Vrátíme zpátky do trouby, zvýšíme teplotu, dopečeme dalších 15 minut.

5

Hotové jídlo necháme 10 minut odpočinout, nakrájíme na porce. pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.

Poznámka

Sevírujeme teplé.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept