Bezlepkový jahelník s banány a tvarohem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bezlepkový jahelník s banány a tvarohem
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 55441 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
Jáhlová kaše | |
---|---|
2 polévková lžíce | Citronová kůra |
50 g | Cukr krystal |
7,5 dl | Mléko plnotučné |
3 l | Voda pitná |
Tvarohová směs | |
2 ks | Banány |
2 ks | Broskve |
1 ks | Cukr vanilka |
50 g | Máslo čerstvé |
50 g | Ořechy vlašské |
500 g | Tvaroh jemný |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 174,2mg |
Draslík | 518,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 458,7mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,2mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 942,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krystal, Voda pitná, Banány, Broskve, Ořechy vlašské, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bezlepkový jahelník s banány a tvarohem postup přípravy receptu:
1 | Jáhly dáme do síta a třikrát je přelijeme vařící vodou (3 litry). Poté je vložíme do hrnce se silnějším dnem, přilijeme mléko, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, za stálého míchání vaříme přibližně 20 minut. Uvaříme hustou kaši, kterou odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Do mísy dáme tvaroh, přidáme k němu žloutky, vanilkový cukr, na kolečka pokrájené banány, na menší kousky posekané vlašské ořechy a směs dobře promícháme. Postupně zapracujeme jáhlovou kaši. |
2 | Omyté broskve vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Bílek z vajec vyšleháme na tuhý sníh. Do jahelníku nejdříve přimícháme broskve, poté zlehka zapracujeme sníh. Dortovou formu vytřeme máslem (20 g), dáme do ní jahelník, povrch zarovnáme a pokryjeme plátky másla (50 g). Pečeme v troubě při 160°C přibližně 35 - 45 minut do zlatova. |
3 | Vychladlý jahelník nakrájíme na porce a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme studené. Jahelník můžeme potřít citrónovou polevou a ozdobit čerstvým ovocem.