Tažený jablkový závin s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tažený jablkový závin s ořechy
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55486 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
3 ml | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
5 polévková lžíce | Cukr krystal |
40 g | Cukr moučkový |
30 g | Cukr skořicový |
500 g | Jablka |
120 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 g | Ořechy vlašské |
100 g | Rozinky bílé |
50 ml | Rum |
40 g | Strouhanka |
2 ks | Vejce slepičí |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 98,1mg |
Draslík | 211,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Cukr krystal, Cukr moučkový, Jablka, Ořechy vlašské, Rum, Strouhanka, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Mouka pšeničná hladká T 650, Rozinky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tažený jablkový závin s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Mouku 100 g prosejeme na pracovní vál. Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj jedno vejce, cukr, rum. Rukou vypracujeme za přilévání vody tuhé těsto, které se nelepí na ruce, ani na vál. Přiklopíme ho utěrkou a necháme 15 - 20 minut odpočinout. |
2 | Utěrku rozložíme na pracovní vál, posypeme zbylou moukou, položíme těsto a rozválíme. Potom rukama těsto vytahujeme tak, aby nám vzniklo těsto tenké, až průhledné. |
3 | Omytá jablka zbavíme jádřinců naskládáme je na připravené těsto, posypeme cukrem, pokapeme citrónovou šťávou, zasypeme skořicovým cukrem. Přidáme nahrubo nasekané ořechy, rozinky, strouhankou. Těsto s náplní pomocí utěrky svineme do závinu, který položíme na máslem vymazaný plech. Povrch závinu potřeme rozkvedlaným vejcem. |
4 | Vložíme do předehřáté trouby, pečeme do zlatova. Upečený závin necháme mírně vychladnout, posypeme moučkovým cukrem. Krájíme na úhledné porce. |
Poznámka
Závin podáváme jako teplý, ale také studený dezert. Porce můžeme ozdobit vyšlehanou šlehačkou.