Pomerančová žemlovka s jablkem a rozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pomerančová žemlovka s jablkem a rozinkami
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 55494 |
Ingredience
6 krajíc | Chléb pšeničný (bílý) |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
100 g | Cukr třtinový |
1 ks | Jablko granátové |
40 g | Kandovaná citronová kůra |
4 polévková lžíce | Marmeláda pomerančová |
60 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
120 g | Rozinky tmavé |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
3 ks | Vejce slepičí |
Na pečící nádobu | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 147,0mg |
Draslík | 128,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 150,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb pšeničný (bílý), Citronová kůra, Cukr třtinový, Jablko granátové, Marmeláda pomerančová, Skořice mletá, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kandovaná citronová kůra, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Rozinky tmavé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pomerančová žemlovka s jablkem a rozinkami postup přípravy receptu:
1 | Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme na sítku okapat. Oloupané jablko nastrouháme. Mísu z varného skla nebo hlubší formu vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 200°C. Máslem vymazanou pečicí nádobu vyložíme krajíčky bílého chleba, rozkrájeného na menší kousky. Rozložené kousky chleba posypeme citrónovou kůrou, polovinou okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice, hnědým cukrem, dále rozetřeme po celé ploše nastrouhané jablko. Po jablku na povrch mísy rozložíme další vrstvu kousků chleba a na tuto vrsvu dále rozložíme 2/3 z druhé poloviny okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice a hnědého cukru(z množství cukru si odložíme 2 lžíce na závěrečné posypání), vše zakryjeme další vrstvou nakrájených krajíčků chleba. Ve vejcích rozšleháme mléko a tímto roztokem žemlovku zalijeme. Na závěr žemlovku posypeme hnědým cukrem a pečeme v troubě asi 60 minut, dokud povrch nezezlátne. Žemlovku servírujeme teplou. |
Poznámka
Tento pokrm můžeme servírovat i studený.