Nákyp s rajčaty a lilkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp s rajčaty a lilkem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55619 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
600 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
200 g | Créme fraiche |
450 g | Hovězí maso mleté |
4 polévková lžíce | Krupice dětská |
700 g | Lilek |
50 g | Máslo čerstvé |
6 dl | Mléko plnotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
80 ml | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Rajčata |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 189,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 453,9mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 634,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Lilek, Muškátový oříšek, Rajčata, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Créme fraiche, Krupice dětská, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp s rajčaty a lilkem postup přípravy receptu:
1 | Brambory uvařené ve slupce scedíme, necháme vychladnout. Potom je oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kolečka. Omytý lilek podélně nakrájíme na tenké plátky, opečeme v pánvi na rozpáleném oleji. Pokládáme na měkký papírový ubrousek, aby se odsál tuk. |
2 | Do oleje v pánvi dáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme dozlatova, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, nakonec mleté maso. Ochutíme špetkou soli, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Pekáč vymažeme máslem, na dno naskládáme lilek, rajčata, brambory a mleté maso. |
3 | Do mléka v kastrůlku vsypeme krupici, za stálého míchání uvaříme hustější kaši. Necháme mírně vychladnout, vmícháme créme fraiche, žloutky, sůl a pepř. Hustou omáčkou zalijeme suroviny v pekáči. Vložíme do nahřáté trouby. Při teplotě 200°C pečeme 40-45 minut. Hotový nákyp necháme 5-10 minut odpočinout a krájíme na porce. Podáváme na jednotlivých talířích. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní, teplé jídlo.