Recept

Jablkový koláč se šlehačkou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 105 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (88%)
ID receptu: 55623

Ingredience

Příprava pečící nádoby
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
Koláč
150 g Cukr krystal
450 g Jablka
10 g Kypřicí prášek do pečiva
100 g Mandle plátky
3 polévková lžíce Mléko polotučné
150 g Mouka pšeničná hladká T 650
75 g Máslo čerstvé
50 g Rozinky tmavé
1 ks Vejce slepičí
1 polévková lžíce Šťáva citrónová
Příprava šlehačky
3 polévková lžíce Cukr moučkový
500 ml Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

39% Kalorie 773 kcal
Kilojoule 3 234kJ
20% Sacharidy 73 g
68% Tuky 51 g
1% Sodík 16 mg
18% Bílkoviny 10 g

Jablkový koláč se šlehačkou postup přípravy receptu:

1

Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 180°C. Pečící nádobu vymažeme 1 lžící másla.

2

Koláč: Oloupaná jablka na struhadle nakrájíme na tenké plátky. Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Když z rozinek voda okape, smícháme je s plátky jablek a s 1 lžící citronové šťávy a s polvinu množství krystalového cukru (75 g). Touto směsí vyložíme vymazanou pečící nádobu. Po přípravě jablečné náplně připravíme těsto koláče tak, že v rozměklém másle rozmícháme druhou polovinu krystalového cukru (75 g), 3 lžíce polotučného mléka a dále do této směsi vmícháme rozšlehané vejce. Potom po částech vmícháme 150 g hladké mouky a polovinu pytlíčku kypřícího prášku do pečiva. Těsto by mělo být spíše řidší. Připravené těsto rozetřeme na jablka s rozinkami a jeho povrch posypeme mandlovými lupínky. Takto připravený moučník pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Jablkový moučník je hotov, když je povrch koláče zlatavý a moučník je pružný, ale pevný na dotek.

3

Příprava šlehačky: Než se koláč upeče, ve šlehači našleháme dotuha šlehačku se 3 lžícemi moučkového cukru. Jablečný moučník servírujeme horký tak, že každou porci postříkáme ušlehanou šlehačkou.

Poznámka

Tip: 1. mandlovou chuť zvýrazníme, když množství mandlí zvýšíme o 25 g. 2. šlehačku můžeme použít i ve spreji.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept