Jablkový koláč se šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablkový koláč se šlehačkou
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 55623 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Příprava pečící nádoby | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Koláč | |
150 g | Cukr krystal |
450 g | Jablka |
10 g | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Mandle plátky |
75 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mléko polotučné |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Rozinky tmavé |
1 polévková lžíce | Šťáva citrónová |
1 ks | Vejce slepičí |
Příprava šlehačky | |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 151,9mg |
Draslík | 262,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 87,6mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Jablka, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mandle plátky, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Rozinky tmavé, Šťáva citrónová, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablkový koláč se šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 180°C. Pečící nádobu vymažeme 1 lžící másla. |
2 | Koláč: Oloupaná jablka na struhadle nakrájíme na tenké plátky. Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Když z rozinek voda okape, smícháme je s plátky jablek a s 1 lžící citronové šťávy a s polvinu množství krystalového cukru (75 g). Touto směsí vyložíme vymazanou pečící nádobu. Po přípravě jablečné náplně připravíme těsto koláče tak, že v rozměklém másle rozmícháme druhou polovinu krystalového cukru (75 g), 3 lžíce polotučného mléka a dále do této směsi vmícháme rozšlehané vejce. Potom po částech vmícháme 150 g hladké mouky a polovinu pytlíčku kypřícího prášku do pečiva. Těsto by mělo být spíše řidší. Připravené těsto rozetřeme na jablka s rozinkami a jeho povrch posypeme mandlovými lupínky. Takto připravený moučník pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Jablkový moučník je hotov, když je povrch koláče zlatavý a moučník je pružný, ale pevný na dotek. |
3 | Příprava šlehačky: Než se koláč upeče, ve šlehači našleháme dotuha šlehačku se 3 lžícemi moučkového cukru. Jablečný moučník servírujeme horký tak, že každou porci postříkáme ušlehanou šlehačkou. |
Poznámka
Tip: 1. mandlovou chuť zvýrazníme, když množství mandlí zvýšíme o 25 g. 2. šlehačku můžeme použít i ve spreji.