Dalmátské čufty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dalmátské čufty
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 557 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Cibule |
50 g | Citrony |
30 g | Cukr krupice |
3 g | Divoké koření celé |
375 g | Hovězí maso přední |
100 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
2 g | Kmín celý |
100 ml | Mléko kefírové |
75 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Okurky nakládané |
20 g | Paprika mletá sladká |
300 g | Paprikové lusky čerstvé |
1 g | Pepř černý mletý |
150 g | Protlak rajčatový |
200 g | Rajčata |
25 g | Sůl |
100 g | Tuk |
40 g | Vejce slepičí |
375 g | Vepřová plec |
1200 ml | Voda pitná |
200 g | Zakysaná smetana |
150 g | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 86,6mg |
Draslík | 460,3mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citrony, Cukr krupice, Hovězí maso přední, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Kmín celý, Okurky nakládané, Paprika mletá sladká, Paprikové lusky čerstvé, Rajčata, Sůl, Tuk, Vejce slepičí, Vepřová plec, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko kefírové, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Divoké koření celé nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dalmátské čufty postup přípravy receptu:
1 | Hovězí a vepřové maso opláchneme a na hrubo umeleme spolu s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Osolíme, přidáme prosátou hladkou mouku, vejce, pepř, kmín a dobře promícháme. Směs rozdělíme na 20 dílů. |
2 | Z jednotlivých dílů tvarujeme krátké, silnější šišky - čufty. Po obou stranách je rychleji opečeme na horkém tuku a vyjmeme. |
3 | Do tuku od opékání přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přisypeme prosátou mouku, osmahneme, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak. Zásmažku s paprikou a protlakem zalijeme vodou, rozšleháme, uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně 1/2 hodiny. |
4 | Potom do omáčky přidáme omytý a na plátky nakrájený citron a divoké koření. |
5 | Ke konci varu přilijeme kyselou smetanu rozšlehanou s mlékem, přisladíme, přisolíme a po krátkém povaření procedíme přes hustý cedník na opečené čufty. |
6 | Nakonec do omáčky přidáme na tuku podušenou a na malé kousky nakrájenou dužinu z rajčat, na nudličky nakrájené okurky, omyté a očištěné paprikové lusky a hrášek. Vše spolu s čufty krátce podusíme. |