Bramborový nákyp s jablky a šunkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový nákyp s jablky a šunkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55717 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
500 g | Brambory |
200 g | Jablka |
60 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
300 g | Šunka uzená |
150 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 37,3mg |
Draslík | 404,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 213,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 532,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Jablka, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Šunka uzená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborový nákyp s jablky a šunkou postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, pokrájíme na plátky, šunku na malé kostičky. |
2 | Na dno máslem vymazané dortové formy naskládáme rozkrájené brambory, osolíme, opepříme. Potom navrstvíme krájená jablka a šunku. |
3 | Do studeného mléka v kastrůlku dáme mouku, sůl, pepř a za stálého míchání uvaříme hustou omáčku. Vmícháme jemně nastrouhaný sýr, opět stálým mícháním ho v mléce rozpustíme. Teplou omáčkou přelijeme suroviny ve formě. |
4 | Vložíme do předehřáté trouby a při 200 stupňové teplotě pečeme 35 - 40 minut. |
5 | Podáváme na jednotlivých talířích. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina.