Zapékaný květák s pšeničným zrním. - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékaný květák s pšeničným zrním.
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55719 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
5 g | Bobkový list |
20 g | Celer - nať |
500 g | Květák |
3 dl | Mléko plnotučné |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g | Petržel - nať |
250 g | Pšenice - obilky |
300 g | Šunka parmská |
200 g | Sýr Parmezán |
120 g | Máslo jihočeské |
3 špetka | Pepř černý mletý |
3 špetka | Sůl |
3 dl | Voda pitná |
3 dl | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 28,6mg |
Draslík | 380,3mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,7mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 312,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Květák, Sýr Parmezán, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Pšenice - obilky, Šunka parmská, Máslo jihočeské, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékaný květák s pšeničným zrním. postup přípravy receptu:
1 | Nezralá pšeniční zrna namočíme na celou noc do vody. Potom je scedíme a ve vývaru povaříme 30-35 minut. Drobně nasekanou petrželovou a celerovou nať vmícháme do zrn. Dochutíme špetkou soli, pepřem a dobře promícháme. |
2 | Růžičky květáku dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Spaříme je 3 dl horkou vodou, špetku soli, pepře, po 10 minutách květák scedíme. Zbylou vodu z květáku uchováme k dalšímu použití. |
3 | Pekáč vymažeme 60 g másla, vsypeme zrna, potom na malé kousky nakrájenou šunku, nakonec dáme růžičky květáku. Rozpustíme v pánvičce zbylé máslo. Ve vodě z květáku rozšleháme mouku, vlijeme do másla, přilijeme mléko, vývar, přidáme bobkový list, zbylou sůl s pepře a stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Přelijeme ni suroviny v pekáči, povrch posypeme jemně nastrouhaným sýrem. |
4 | Vložíme do předehřáté trouby. Při 200 stupňové teplotě pečeme 25-30 minut. |