Laskavcový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Laskavcový nákyp
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 85 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55746 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
250 g | Amarant - Laskavec |
5 g | Bobkový list |
5 dl | Vývar zeleninový |
Na přípravu houbové náplně | |
---|---|
1 ks | Cibule |
400 g | Houby čerstvé |
80 ml | Olej slunečnicový |
200 g | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
1 špetka | Tymián čerstvý |
3 dl | Víno bílé |
Na zálivku | |
3 polévková lžíce | Dýňová semínka |
20 g | Petržel - nať |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 210,9mg |
Draslík | 890,2mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 521,7mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,9mg |
Vitamín E | 7,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Amarant - Laskavec, Bobkový list, Cibule, Olej slunečnicový, Rajčata, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Dýňová semínka, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vývar zeleninový, Houby čerstvé, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Laskavcový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Vývar vlijeme do hrnce, přivedeme k varu a přidáme laskavec. Vložíme bobkový list, povaříme 35 - 40 minut. |
2 | V pánvi na rozpáleném oleji osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme na tenké plátky nakrájené houby, zalijeme vínem, osolíme a podusíme 5 minut. Nakonec vložíme tymián, zamícháme a stáhneme z ohně. |
3 | Pečicí formu důkladně vymažeme máslem, vysypeme špetkou soli a rozložíme půlku dávky laskavce. Na něj vsypeme a rovnoměrně roztáhneme houbovou směs. Na směs naskládáme na tenké plátky pokrájená rajčata. Opět dáme vrstvu laskavce, vejce rozkvedláme se smetanou a drobně nasekanou pažitkou, přelijeme nákyp. Nakonec posypeme dýňovými semínky. |
4 | Vložíme do předehřáté trouby, při 200 stupňové teplotě pečeme 45 minut. Hotový nákyp krájíme na porce, pokládáme na jednotlivé teplé talíře. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo. Můžeme přidat zeleninový salát jako přílohu.