Briošky s čokoládou pro alergiky na ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Briošky s čokoládou pro alergiky na ořechy
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 55748 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
2 kávová lžička | Cukr moučkový |
2 kávová lžička | Droždí sušené |
85 g | Máslo čerstvé |
105 ml | Mléko polotučné |
225 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Olej z pšeničných klíčků |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na dokončení | |
---|---|
200 g | Čokoláda hořká |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 77,4mg |
Draslík | 198,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 83,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí sušené, Sůl, Vejce slepičí, Čokoláda hořká, Cukr krupice, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej z pšeničných klíčků nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Briošky s čokoládou pro alergiky na ořechy postup přípravy receptu:
1 | V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučnění válu) a sůl, přidáme cukr. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí, opět promícháme. |
2 | 15 gramů pokrájeného změklého másla rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko a jakmile je teplé, rozšleháme v něm vejce. Přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto. |
3 | Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla (dvě lžíce si ještě dáme stranou na pozdější pomazání pečicího papíru), horní část těsta přehneme dolů přes střed a spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem a těsto o čtvrt kruhu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Zopakujeme ještě jednou, do třetice. |
4 | Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě. |
5 | Těsto rozbalíme a znovu vyválíme na pomoučněném vále do čtverce. Tentokrát už nepřidáváme žádné máslo. Složíme stejným způsobem jako předtím otočíme, znovu vyválíme a opět přeložíme. |
6 | Vyválíme těsto do obdélníku, který bude mít jednu stranu dvakrát delší než druhou a plát bude silný cca 0,5 centimetru. Vykrájíme z něho 8 stejných čtverců. |
7 | Pečicí papír pomažeme máslem. |
8 | V misce ušleháme vejce s krystalovým cukrem a směsí potřeme povrch jednotlivých čtverců. Na každý čtverec položíme tři čtverečky čokolády. Přes ně přeložíme těsto tak, aby kousky čokolády vyčnívaly. Briošky potřeme olejem a necháme na plechu s pečicím papírem vykynout 40 minut. |
9 | Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme do ní plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé. |
Poznámka
Servírujeme teplé.