Čokoládové briošky pro alergiky na laktózu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládové briošky pro alergiky na laktózu
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 55749 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
2 kávová lžička | Cukr moučkový |
2 kávová lžička | Droždí sušené |
85 g | Margarín |
225 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Olej z pšeničných klíčků |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na dokončení | |
---|---|
200 g | Čokoláda hořká |
1 kávová lžička | Cukr krystal |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 64,3mg |
Draslík | 202,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí sušené, Sůl, Vejce slepičí, Čokoláda hořká, Cukr krystal, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Margarín, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej z pšeničných klíčků nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládové briošky pro alergiky na laktózu postup přípravy receptu:
1 | V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučnění válu) a sůl, přidáme cukr. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme. |
2 | 15 g pokrájeného změklého margarínu rozpustíme v kastrolu a rozšleháme v něm vejce. Přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto. |
3 | Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o síle asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého margarínu (dvě lžíce ještě dáme stranou na pozdější pomazání pečicího papíru), horní část těsta přehneme dolů přes střed a spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrt kruhu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou margarínu. Zopakujeme ještě do třetice. |
4 | Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě. |
5 | Těsto rozbalíme a znovu vyválíme na pomoučněném vále do čtverce. Tentokrát už nepřidáváme žádný margarín. Složíme stejným způsobem jako předtím, otočíme, znovu vyválíme a opět přeložíme. |
6 | Vyválíme do obdélníku, který bude mít jednu stranu dvakrát delší než druhou a plát bude silný cca 0,5 centimetru. Vykrájíme z něho 8 stejných čtverců. |
7 | Pečicí papír pomažeme margarínem. |
8 | V misce ušleháme vejce s krystalovým cukrem a směsí potřeme povrch jednotlivých čtverců. Na každý čtverec položíme tři čtverečky čokolády. Přes ně přeložíme těsto tak, aby kousky čokolády vyčnívaly. Briošky potřeme olejem a necháme na plechu s pečicím papírem vykynout 40 minut. |
9 | Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme do ní plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé. |
Poznámka
Použijeme čokoládu bez laktózy.