Čokoládové briošky pro alergiky na vejce a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládové briošky pro alergiky na vejce a ořechy
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 55750 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
2 kávová lžička | Cukr moučkový |
2 kávová lžička | Droždí sušené |
85 g | Máslo čerstvé |
115 ml | Mléko polotučné |
225 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Olej z pšeničných klíčků |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na dokončení | |
---|---|
200 g | Čokoláda hořká |
1 polévková lžíce | Cukr krystal |
3 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 49,5mg |
Draslík | 188,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 47,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí sušené, Sůl, Vejce slepičí, Čokoláda hořká, Cukr krystal mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej z pšeničných klíčků nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládové briošky pro alergiky na vejce a ořechy postup přípravy receptu:
1 | V misce smícháme mouku (dvě lžíce si schováme stranou na pomoučnění válu), sůl, přidáme cukr. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme. |
2 | 15 g pokrájeného změklého másla rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko, jakmile je teplé, přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto. |
3 | Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla (dvě lžíce ještě dáme stranou na pozdější pomazání pečicího papíru), horní část těsta přehneme dolů přes střed a spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrtinu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Pak opakujeme ještě jednou do třetice. |
4 | Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě. |
5 | Těsto rozbalíme a znovu vyválíme na pomoučněném vále do čtverce. Tentokrát už nepřidáváme žádné máslo. Složíme stejným způsobem jako předtím, otočíme, znovu vyválíme a opět přeložíme. |
6 | Vyválíme těsto do obdélníku, který bude mít jednu stranu dvakrát delší než druhou a plát bude silný cca 0,5 centimetru. Vykrájíme z něho 8 stejných čtverců. |
7 | Pečicí papír pomažeme máslem. |
8 | V misce promícháme smetanu s krystalovým cukrem a směsí potřeme povrch jednotlivých čtverců. Na každý čtverec položíme tři čtverečky čokolády. Přes ně přeložíme těsto tak, aby kousky čokolády vykukovaly. Briošky potřeme olejem a necháme na plechu s pečicím papírem vykynout asi 40 minut. |
9 | Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé. |