Nákyp s ovesným zrním a zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp s ovesným zrním a zeleninou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55757 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
5 g | Bobkový list |
200 g | Brokolice |
2 ks | Celer bulvový |
2 ks | Kedlubna |
90 g | Máslo čerstvé |
3 ks | Mrkev kořen |
200 g | Oves loupaný |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Sezam - semena |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl |
200 g | Sýr Parmezán |
4 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 253,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 54,8mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Kedlubna, Oves loupaný, Sezam - semena, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp s ovesným zrním a zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Vývar v hrnci přivedeme k varu, vsypeme dobře proprané a omyté ovesné zrní a spolu s bobkovým listem povaříme 30 minut. Zrní scedíme a v cedníku necháme okapat. |
2 | V pánvi na rozehřátém másle (50 g) doměkka osmahneme na malé kostičky nakrájenou mrkev, celer a kedlubnu. Ochutíme 1 špetkou soli, zalijeme vývarem a pod poklici povaříme 15 minut. Opět scedíme a necháme okapat. |
3 | Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky, zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut spařit. |
4 | Okapaná ovesná zrna smícháme spolu s okapanou zeleninou. Půlku směsi dáme do zbylým máslem vymazané pečící formy. Potom naskládáme růžičky brokolice a rozložíme druhou půlku směsi. |
5 | Ve vhodné nádobě rozkvedláme vejce, přilijeme zakysanou smetanu, ochutíme solí, pepřem a přidáme sezamové semínka. Vše dobře promícháme a směsí zalijeme nákyp. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. |
6 | Naplněnou pečící formu vložíme do horké trouby. Při teplotě 200°C pečeme 40 minut. |
7 | Hotový nákyp necháme 5 minut odpočinout. Nakrájíme na porce, které pokládáme na jednotlivé, teplé talíře a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní, teplé jídlo. Vhodnou přílohou je zeleninový pikantní salát.