Zeleninový nákyp s brambory a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový nákyp s brambory a sýrem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55764 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Bazalka |
600 g | Brambory |
1 ks | Cuketa |
200 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
1 ks | Lilek |
60 g | Máslo čerstvé |
3 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Rajčata |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Niva (Rokfór) |
0,5 kávová lžička | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 82,8mg |
Draslík | 718,2mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Brambory, Cuketa, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Lilek, Rajčata, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový nákyp s brambory a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně tenké plátky, naskládáme na dno máslem vymazané zapékací formy. |
2 | Omytou a oloupanou mrkev, cuketu, lilek a rajčata pokrájíme na tenké plátky. Do pánve s rozpáleným máslem vložíme nejdříve mrkev, potom celer, kedlubnu a nakonec cuketu. Osmahneme do poloměkka, přidáme scezený hrášek, nakonec na tenké plátky rozkrájená rajčata. Připravenou zeleninu dáme do formy na povrch brambor. |
3 | Smetanu smícháme s bazalkou, tymiánem, solí, pepřem, drobně nasekanou petrželovou natí a přelijeme povrch nákypu. Nakonec hustě posypeme nastrouhaným sýrem Niva. |
4 | Vložíme do předehřáté trouby a při 200 stupňové teplotě pečeme 40 - 45 minut. |
5 | Po vytažení z trouby, necháme 5 minut odpočinou. Krájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé teplé talíře. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo. Coby přílohu můžeme naservírovat opečenou veku nebo bagetu.