Jednoduchý recept

Nákyp z prosa a švestek

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 55839
Kategorie: Studené předkrmy

Ingredience

1 polévková lžíce Citronová kůra
3 ml Citronová šťáva
4 polévková lžíce Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
1 špetka Hřebíček
70 g Mandle plátky
60 g Máslo čerstvé
1,5 dl Mléko polotučné
200 g Proso loupané - jáhly
2 špetka Skořice mletá
1 dl Smetana 33% (šlehačka)
1 špetka Sůl
800 g Švestky
4 ks Vaječný bílek slepičí
4 ks Vaječný žloutek slepičí
3 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 518 kcal
Kilojoule 2 167kJ
16% Sacharidy 58 g
36% Tuky 27 g
6% Sodík 113 mg
25% Bílkoviny 14 g

Nákyp z prosa a švestek postup přípravy receptu:

1

Probrané proso opláchneme horkou vodou. Necháme okapat a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme špetkou solí, přilijeme citronovou šťávu a kůru a povaříme 10-15 minut. Přidáme mléko, smetanu a na mírném ohni povaříme ještě 15-20 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.

2

Do vhodné nádoby vložíme žloutky, přisypeme vanilkový a pískový cukr, skořici, hřebíček a utřeme do pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh, zlehka smícháme se žloutkovou hmotou a vychladlým prosem.

3

Pečicí formu dobře vymažeme máslem, rozložíme do ní připravenou hmotu. Na povrch naskládáme vypeckované a rozpůlené švestky a posypeme mandlovými lupínky.

4

Vložíme do nahřáté trouby a při 200stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme ve formě mírně vychladnout. Krájíme na porce, které pokládáme na jednotlivé talíře.

Poznámka

Podáváme jako sladký předkrm.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept