Jablečný nákyp s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný nákyp s ořechy
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55851 |
Kategorie: | Nákypy |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
3 ml | Citronová šťáva |
130 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
5 polévková lžíce | Džus pomerančový |
350 g | Jablka |
100 g | Máslo čerstvé |
100 g | Ořechy vlašské |
250 g | Piškotový korpus vaječný |
6 ml | Pomerančová šťáva |
80 g | Rozinky bílé |
30 ml | Rum |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 108,3mg |
Draslík | 190,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 64,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Džus pomerančový, Jablka, Ořechy vlašské, Pomerančová šťáva, Rum, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Piškotový korpus vaječný, Rozinky bílé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný nákyp s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Z oloupaných jablek odstraníme jadřince a nakrájíme na malé kousky. Ihned je pokapeme citronovou šťávou. Ve velké pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, nahrubo nasekané ořechy a hrozinky. Zalijeme pomerančovou šťávou, rumem a stáhneme ze sporáku. |
2 | Piškotový korpus podélně rozřízneme na dvě půlky. Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno formy položíme jednu půlku korpusu. Rozetřeme na korpus připravenou jablečnou hmotu a přiklopíme druhou půlkou korpusu. |
3 | Vložíme do nahřáté trouby, kde při180 stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Želé rozmícháme s vodou, potřeme povrch nákypu, necháme vychladnout. Potom nakrájíme na porce, které podáváme na jednotlivé studené talíře. Každou porci ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako studený předkrm. Nákyp je také vhodným dezertem.