Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na mléko - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na mléko
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 55880 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Základní těsto pro alergiky na lepek a ořechy [55877] | |
---|---|
140 g | Kořeněné máslo Ghee |
55 g | Mouka bramborová |
85 g | Mouka kukuřičná |
115 g | Mouka rýžová |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
1 kávová lžička | Xantanová guma |
Na náplň koláče | |
2 ks | Cibule |
500 g | Hrách zelený sušený |
2 polévková lžíce | Mouka bezlepková |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
25 g | Šalvěj čerstvá |
360 ml | Smetana sójová |
2 špetka | Sůl |
50 g | Šunka dušená |
115 g | Sýr sójový - Tofu |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 170,6mg |
Draslík | 230,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 22,7mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cibule, Olej rostlinný, Šalvěj čerstvá, Smetana sójová, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kořeněné máslo Ghee, Mouka bramborová, Mouka kukuřičná, Mouka rýžová, Xantanová guma, Hrách zelený sušený, Mouka bezlepková, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šunka dušená, Sýr sójový - Tofu mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na mléko postup přípravy receptu:
1 | Základní těsto pro alergiky na lepek a ořechy [55877]: |
2 | V misce smícháme všechny tři druhy mouky (trochu rýžové mouky si dáme stranou na pomoučení válu), přidáme xanthanovou gumu a sůl. Promícháme. Přidáváme prsty přepuštěné máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku. |
3 | Rozšleháme v misce vejce s dvěma lžícemi vody. Uděláme uprostřed těsta důlek a vlijeme do něj tři čtvrtiny rozšlehaného vejce. Pomocí vidličky ingredience spojíme. |
4 | Na vál poprášený rýžovou moukou přeneseme těsto a dohněteme ho rukama. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočívat v chladničce. |
5 | Předehřejeme si troubu na 200 °C. Základní těsto vyjmeme z chladničky. Na pomoučeném vále z něj vyválíme placku o délce a šířce jednoho plechu. Plát položíme na pečicí papír a propícháme vidličkou. Položíme na něj plát pečicího papíru a zatížíme sušeným hrachem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak odstraníme vrchní pečicí papír a pečeme dalších 5 minut dozlatova. Vytáhneme plech z trouby a teplotu v troubě snížíme na 190 °C. |
6 | Oloupeme cibuli a nasekáme na kostičky. Do pánve vlijeme olej a rozpálíme ho. Přihodíme cibuli a necháme, dokud nezesklovatí. Přidáme šunku nakrájenou na kostičky a smažíme ještě asi 2 minuty. Pak vyndáme osmaženou cibuli se šunkou z pánve. |
7 | V misce si rozklepneme vejce, přilijeme k němu sójovou smetanu a rozšleháme. Tofu rozdrobíme a polovinu jeho množství přidáme k rozšlehané směsi vajec se sójovou smetanou. Promícháme, osolíme a opepříme a přidáme ještě nadrobno nasekanou petrželku a šalvěj. |
8 | Slaninu s cibulí navrstvíme na upečené těsto na plechu. Zalijeme rozšlehanými vejci se sójovou smetanou a tofu. Povrch posypeme druhou polovinou rozdrobeného tofu. Vložíme do trouby a pečeme 35 minut při 190 °C, dokud nezačne koláč zlátnout. |
Poznámka
Při nesnášenlivosti laktózy můžeme použít přepuštěné máslo, které vyrobíme zahříváním čerstvého másla na velmi mírném plameni, dokud se všechny nečistoty nesrazí. Hotové ghí je průzračné a má jantarovou barvu. Slijeme jej přes látku a necháme ztuhnout, můžeme uchovávat ve spíži, protože nežlukne.