Gratinovaná zelenina s vepřovými plátky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaná zelenina s vepřovými plátky
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55894 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
500 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
50 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Sůl |
400 g | Vepřová kýta |
1 dl | Voda pitná |
300 g | Žampiony čerstvé |
Na zálivku | |
---|---|
20 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
300 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Ementál (Primátor) |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 386,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 219,1mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Sůl, Vepřová kýta, Voda pitná, Žampiony čerstvé, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaná zelenina s vepřovými plátky postup přípravy receptu:
1 | Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky, které po obou stranách opečeme v pánvi na rozehřátém másle. Potom podlijeme vodou, přiklopíme poklici a povaříme 10 minut. Vybereme z vody, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. |
2 | Oloupané brambory spolu s omytou a očištěnou mrkví nakrájíme na tenké plátky. Důkladně očištěné, opláchnuté žampióny nakrájíme na širší pásky. |
3 | Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, přidáme sůl, pepř. Vše dobře promícháme, vmícháme půlku jemně nastrouhaného sýra a promícháme. |
4 | Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno jako šindele naskládáme brambory, na ně plátky masa a potom mrkev. Nakonec žampiony. Vše zalijeme vaječnou směsí a ihned vložíme do předehřáté trouby. |
5 | Pečeme při 200 °C pod alobalem 30 minut. Potom posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželovou natí. Opět zabalíme do alobalu a vrátíme zpátky na 30 minut do trouby dopéct. |
6 | Po vytažení z trouby nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní, teplé jídlo. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.