Zapékané telecí nožičky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané telecí nožičky
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55928 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
4 g | Bobkový list |
300 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
0,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Telecí nožičky |
3 l | Voda pitná |
Na krém | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
100 g | Créme fraiche |
120 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Ementál (Primátor) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 243,5mg |
Draslík | 929,2mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Česnek, Cibule, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Telecí nožičky, Créme fraiche, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané telecí nožičky postup přípravy receptu:
1 | Důkladně očištěné a omyté telecí nožičky dáme do hrnce. Vložíme bobkový list, sůl, celý pepř, česnek, cibuli, celer, mrkev a petržel. Vše zalijeme studenou vodou a pod poklici vaříme doměkka přibližně 60 minut. Potom i s vývarem necháme vychladnout. Vychladlé maso vykostíme a nakrájíme na plátky. Vybereme z vývaru celer, který také nakrájíme na silnější plátky. |
2 | Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli s česnekem zpěníme v pánvičce na 70 g rozpáleného másla. Přilijeme smetanu, créme fraiche a přivedeme k varu. Dobře dochutíme solí a pepřem. |
3 | Pečící formu dobře vymažeme máslem a střídavě skládáme plátky mangoldu, plátky masa a plátky celeru. Na povrch naskládáme tenké plátky sýra, zalijeme připravenou smetanovou omáčkou. |
4 | Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 180 stupních Celsia 40-45 minut. Po vytáhnutí z trouby krájíme na porce. Rozdělíme na jednotlivé teplé talíře a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo s čerstvým chlebem.