Gratinovaný barevný chřest - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 33 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaný barevný chřest
Celkový čas: | 33 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 18 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 55929 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
400 g | Chřest bílý |
400 g | Chřest zelený |
6 ml | Citronová šťáva |
100 g | Máslo čerstvé |
2 l | Voda pitná |
Na krém | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
200 g | Créme fraiche |
1 špetka | Pepř cayenský |
0,5 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
150 g | Sýr Parmezán |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 142,5mg |
Draslík | 224,0mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,9mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Citronová šťáva, Voda pitná, Citronová kůra, Pepř cayenský, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Créme fraiche, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaný barevný chřest postup přípravy receptu:
1 | Zelený chřest oloupeme v místě řezu a bílý oloupeme celý. Do kastrůlku vlijeme vodu, přidáme 60 g másla, citrónovou šťávu a přivedeme k varu. Vložíme chřest povaříme 5-8 minut doměkka. |
2 | Následovně necháme okapat a naskládáme do zbylým máslem vymazané pečící formy. |
3 | Créme fraiche smícháme s vejci, cayenským pepřem, solí. Přidáme jemně nastrouhaný sýr a citrónovou kůru. Připravený krém rovnoměrně rozložíme na chřest. |
4 | Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 220 stupních Celsia 10 minut. |
5 | Upečený chřest aranžujeme na jednotlivé teplé talíře a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo. Vhodný je ale jako teplý předkrm s chlebem namazaným máslem.