Gratinované brambory s hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované brambory s hráškem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 55933 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1,5 kg | Brambory |
150 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
20 g | Kopr čerstvý |
100 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Pórek |
150 g | Slanina vepřová |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
200 g | Šunkový salám |
2 ks | Vejce slepičí |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 164,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 721,7mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,8mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Kopr čerstvý, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Šunkový salám mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované brambory s hráškem postup přípravy receptu:
1 | Oloupané brambory nakrájíme na plátky silné 3-4 mm, vložíme do hrnce se špetkou soli, osolenou vodou a povaříme do poloměkka. Potom scedíme, necháme okapat. Pečící formu dobře vymažeme máslem, na dno rozložíme okapané brambory. |
2 | Slaninu nakrájíme na malé kostičky, osmahneme do křupava. Přidáme 50 g másla, potom na kolečka nakrájený pórek, za stálého míchání smažíme 5 minut. Stáhneme z ohně a přelijeme brambory. |
3 | Šunkový salám nakrájíme na malé kousky, dáme do misky, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, přidáme vejce, scezený hrášek a vše dobře rozkvedláme. |
4 | Připravenou směs nalijeme na brambory, posypeme nasekaným koprem a vložíme do horké trouby. Pečeme při 220 stupních Celsia 40 minut. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina.