Zapékané brambory s kysaným zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané brambory s kysaným zelím
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55934 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
500 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
200 g | Créme fraiche |
1 ks | Jablka |
3 g | Jalovec |
80 g | Máslo čerstvé |
0,5 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
2 l | Voda pitná |
3 dl | Vývar zeleninový |
500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 25,4mg |
Draslík | 998,0mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 127,6mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 79,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Jablka, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Créme fraiche, Jalovec, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané brambory s kysaným zelím postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory uvaříme do měkka se slupkou. Scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme, v pánvičce na rozpáleném másle osmahneme dozlatova. Přidáme drobně nakrájené kysané zelí, chvilku podusíme. Oloupaná, jádřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka přidáme k zelí, vložíme také jalovec. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme ještě 10 minut. |
2 | Pečící formu vymažeme máslem, na dno naskládáme bramborové plátky, potom zelí a opět brambory. Créme fraiche dobře promícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, drobně nasekanou petrželovou natí a přelijeme povrch brambor. |
3 | Vložíme do předehřáté trouby a při 180 stupních Celsia pečeme 30 minut. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo.