Dýňový bezlepkový světlý chléb z Jizerky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňový bezlepkový světlý chléb z Jizerky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 55941 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
Kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 balení | Droždí sušené |
1 dl | Voda pitná |
Těsto | |
4 polévková lžíce | Dýňová semínka |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka bezlepková Jizerka |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
9 g | Sůl |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 dl | Voda pitná |
Na vytření | |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 107g |
---|---|
Cholesterol | 6,0mg |
Draslík | 83,6mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 1,3mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Voda pitná, Dýňová semínka, Olej slunečnicový, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Voda pitná, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka bezlepková Jizerka, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýňový bezlepkový světlý chléb z Jizerky postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody s 1 sáčkem sušených kvasnic a 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít. |
2 | Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Jizerka, přidáme do ní 1 lžíci octa, 2 dl vlahé vody, 0.5 dl mléka, 1 vyšlehaný bílek, 9 g soli, 3 lžíce oleje, dýňová semínka a lžíci másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho minimálně 30 minut kynout na teplém místě. |
3 | Pečeme ho v předehřáté troubě na 190°C - 200°C přibližně 40-50 minut. |
4 | Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x). |
5 | Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme. |