Gratinované jehněčí maso - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované jehněčí maso
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55947 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
400 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
500 g | Fazolové lusky |
600 g | Jehněčí kýta |
4 polévková lžíce | Kečup ostrý |
60 g | Máslo bylinkové |
2 ks | Mrkev kořen |
70 ml | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
20 g | Petržel - nať |
300 g | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
200 g | Sýr Parmezán |
3 dl | Voda pitná |
4 dl | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 220,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 73,2mg |
Vitamín E | 7,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Jehněčí kýta, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazolové lusky, Kečup ostrý, Máslo bylinkové, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované jehněčí maso postup přípravy receptu:
1 | Jehněčí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké pásky. |
2 | Vložíme ji do velké pánve na rozpálený olej, osmahneme dozlatova, přidáme připravené maso, opečeme ze všech stran. Přidáme jemně nakrájený česnek, špetkou solí osolíme, opepříme, zalijeme vodou a pod poklici na mírném ohni podusíme 30 minut doměkka. |
3 | Mrkev, petržel a fazolky očistíme. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, fazolky na menší kousky. Vše vložíme do pánve k masu, přidáme ostrý kečup, zalijeme vývarem a povaříme 20-25 minut. |
4 | Oloupané brambory spolu se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme spolu se smetanou, dochutíme solí, pepřem, vmícháme nasekanou petrželovou nať a promícháme. |
5 | Pečící formu dobře vymažeme bylinkovým máslem, na dno dáme masovou a zeleninovou směs. Povrch potřeme směsi ze sýra a brambor. |
6 | Vložíme do nahřáté trouby, při 200 stupních Celsia pečeme 20 minut. |
7 | Podáváme na jednotlivých teplých talířích. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo. Vhodnou přílohou je opečená veka, anebo bageta.