Polévka z pórku a dýně pro alergiky na vejce, lepek a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z pórku a dýně pro alergiky na vejce, lepek a ořechy
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 55963 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Dýně |
1,5 kávová lžička | Kari koření |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Koriandr mletý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Melasa |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Pórek |
3 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 9,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,9mg |
Vitamín E | 5,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Dýně, Kari koření, Kmín drcený, Koriandr mletý, Melasa, Olej rostlinný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 16% (pochoutková), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z pórku a dýně pro alergiky na vejce, lepek a ořechy postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 190 °C. Omytou dýni podélně rozřízneme a vybereme z ní semínka. Řezné plochy dýně natřeme lehce olejem a položíme dužinou na pečicí papír na plechu. Vložíme plech do trouby a hodiny pečeme, dokud dýně nezměkne. Vyndáme z trouby, necháme dýni vychladnout a pak ji oloupeme. Pokrájíme dužninu na kostičky. |
2 | V kastrolu rozpustíme máslo. Omytý pórek nakrájíme na kolečka a vložíme na máslo. Dusíme 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Přisypeme kari a kmín a ještě minutu dusíme. |
3 | Přidáme k pórku do kastrolu dýni, zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme melasu. Dochutíme. Počkáme, dokud nepřijde směs k varu, pak snížíme teplotu, přikryjeme kastrol poklicí a necháme 20 minut vařit na mírném ohni. |
4 | Hotovou polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Potom ji vlijeme zpět do kastrolu. Přidáme koriandr a smetanu. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ovšem už nevaříme. Servírujeme. |