Recept

Pohankový chléb s lněným semínkem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 55976

Ingredience

Těsto
1 kávová lžička Chlebové koření hrubě mleté bio
1 kávová lžička Cukr krupice
42 g Droždí
1 kávová lžička Kmín celý
2 polévková lžíce Lněné semínko
0,4 dl Mléko polotučné
300 g Mouka bezlepková Jizerka
100 g Mouka pohanková
4 polévková lžíce Olej slunečnicový
8 polévková lžíce Pohanka
2 kávová lžička Sůl
1 dl Voda pitná
0,5 kávová lžička Xantanová guma
Na potření chleba a vymazání formy
2 polévková lžíce Olej slunečnicový
0,5 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 582 kcal
Kilojoule 2 435kJ
28% Sacharidy 103 g
19% Tuky 15 g
39% Sodík 781 mg
20% Bílkoviny 12 g

Pohankový chléb s lněným semínkem postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody, do ni rozdrobíme 42 g čerstvých kvasnic s 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít.

2

Do mísy nasypeme 300 g bezlepkové mouky Jizerka, 100 g pohankové mouky, 8 lžic pohankové lámanky, 2 lžíce lněných semínek, 0.5 lžičky xantanové gumy, 2 lžičky soli, 1 lžičku chlebového koření a 1 lžičku kmínu. Suchou směs promícháme, přilijeme 0.4 dl mléka, kvásek a 4 lžíce oleje a těsto dobře uhněteme.

3

Vypracované těsto by mělo být hladké a vláčné. Dáme ho do formy vytřené olejem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě.

4

Pečeme ho v předehřáté troubě na 220°C přibližně 40 minut.

5

Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x). Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.

Poznámka

Utěrka nesmí vonět po pracím prášku nebo aviváži.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept