Pohankový chléb s lněným semínkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pohankový chléb s lněným semínkem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 55976 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Chlebové koření hrubě mleté bio |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
42 g | Droždí |
1 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Lněné semínko |
0,4 dl | Mléko polotučné |
300 g | Mouka bezlepková Jizerka |
100 g | Mouka pohanková |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
8 polévková lžíce | Pohanka |
2 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Voda pitná |
0,5 kávová lžička | Xantanová guma |
Na potření chleba a vymazání formy | |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 1,0mg |
Draslík | 434,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 4,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Kmín celý, Olej slunečnicový, Pohanka, Sůl, Voda pitná, Olej slunečnicový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lněné semínko, Mléko polotučné, Mouka bezlepková Jizerka, Mouka pohanková, Xantanová guma mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Chlebové koření hrubě mleté bio nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pohankový chléb s lněným semínkem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody, do ni rozdrobíme 42 g čerstvých kvasnic s 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít. |
2 | Do mísy nasypeme 300 g bezlepkové mouky Jizerka, 100 g pohankové mouky, 8 lžic pohankové lámanky, 2 lžíce lněných semínek, 0.5 lžičky xantanové gumy, 2 lžičky soli, 1 lžičku chlebového koření a 1 lžičku kmínu. Suchou směs promícháme, přilijeme 0.4 dl mléka, kvásek a 4 lžíce oleje a těsto dobře uhněteme. |
3 | Vypracované těsto by mělo být hladké a vláčné. Dáme ho do formy vytřené olejem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě. |
4 | Pečeme ho v předehřáté troubě na 220°C přibližně 40 minut. |
5 | Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x). Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme. |
Poznámka
Utěrka nesmí vonět po pracím prášku nebo aviváži.