Malinový koláč se šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Malinový koláč se šlehačkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56014 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na plechy | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těsto | |
75 g | Cukr krystal |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
1 polévková lžíce | Malinová šťáva |
100 g | Máslo čerstvé |
180 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Šlehačková náplň s malinami | |
200 g | Maliny |
600 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Na konečnou ozdobu | |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 144,0mg |
Draslík | 92,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Kypřicí prášek do pečiva, Vaječný žloutek slepičí, Maliny, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Malinová šťáva, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Malinový koláč se šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 190°C. Dva stejné plechy na pečení potřeme 2 lžícemi másla. |
2 | Těsto: do hlubší mísy prosijeme hladkou mouku se 2 lžičkami kypřícího prášku. Do této směsi zapracujeme změklé máslo, rozkrájené na menší kousky, směs zpracujeme do hrudkové konzistence a pak přimícháme krystalový cukr, žloutek a 1 lžíci malinové šťávy. Těsto propracujeme tak, aby bylo polotuhé. |
3 | Nakonec ho rozdělíme na poloviny, z každé části vyválíme placku o průměru asi 20cm. Hotové placky rozprostřeme každou na jeden připravený, máslem vymazaný plech, po obvodu obou placek prstem vytlačíme výstupky. Takto připravené těsto pečeme v troubě asi 20 minut, po upečení necháme placky vychladnout na propustné podložce - nejlépe mřížkové. |
4 | Šlehačková náplň s malinami: šlehačku ušleháme do polotuha a opatrně do ní vmícháme 2/3 množství malin. Poslední třetinu malin odložíme na konečnou ozdobu. |
5 | Konečná úprava: na jednu z vychladlých placek rozetřeme šlehačku s malinami, druhou plackou přiklopíme. Na vrchní část koláče rozložíme zbylé maliny a bohatě posypeme moučkovým cukrem. |
6 | Koláč servírujeme studený, jako moučník. |