Gratinované černé kořeny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 59 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované černé kořeny
Celkový čas: | 59 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 39 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 56031 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
500 g | Brambory |
500 g | Černý kořen |
20 g | Kopr čerstvý |
50 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mrkev kořen |
1 dl | Ocet kvasný lihový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
250 g | Sýr Niva (Rokfór) |
3 ks | Vejce slepičí |
4 l | Voda pitná |
250 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 185,4mg |
Draslík | 916,9mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,6mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Černý kořen, Kopr čerstvý, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované černé kořeny postup přípravy receptu:
1 | Očištěný černý kořen oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, které ihned namočíme do 1 l octové vody. Vybereme je z octové vody, vložíme do hrnce s 1 l vařící vody a povaříme 6-8 minut. Scedíme, necháme okapat a vychladnout. |
2 | Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky a oloupanou mrkev na tenké kolečka. Vložíme je společně do 2 l vroucí vody a povaříme také 5-6 minut. Scedíme, necháme okapat a vychladnout. |
3 | Pečicí formu důkladně vymažeme máslem a naskládáme černý kořen, posypeme nastrouhaným sýrem, brambory, opět posypeme nastrouhaným sýrem. Nakonec dáme vrstvu mrkve, kterou také posypeme nastrouhaným sýrem. |
4 | Do misky rozklepneme vejce, přilijeme zakysanou smetanu, drobně nasekaný kopr a petrželovou nať. Osolíme, opepříme, vše dobře promícháme a přelijeme zeleninu v pečicí formě. |
5 | Vložíme do nahřáté trouby, kde při 200 stupňové teplotě pečeme 20-25 minut. Hotové jídlo rozdělíme na jednotlivé teplé talíře a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo.